Növényvédelem:

A repcék virágzás végén járnak, egy záró rovaros permetezést célszerű elvégezni a rovarok (fénybogarak, repcebecő ormányosok, repcebecő gubacsszúnyog) ellen.  A méhekre még mindig figyelni kell. A virágzó repce kultúrában méhkímélő technológiában (este 7-től 11-ig szabad permetezni) alkalmazhatók a piretroidok (Blade, Karate Zeon 5 CS). Virágzásban egész nap használhatók Mavrik 24 EW, Biscaya, Calypso 480 SC. Nagyon körültekintően vegyszerezzetek, mindig akad kötekedő méhész!!!

Az őszi búza állományokban a vetésfehérítők imágói, illetve már a lárvák is jelen vannak és károsítanak. A héten itt is iktassatok be rovaros védelmet. A korai búzák már elkezdték dobni a kalászt is, itt lehet a gomba elleni preventív, valamint a rovarok elleni kezelést egybehozni. (Karate Zeon 5 CS, Mirador Xtra).

Napraforgó kultúrák esetén sajnos későn jött az eső a pre gyomirtókra. Itt is aktuális lesz a poszt gyomirtás az elkövetkezendő napokban (Pulsar 40 SL, Pulsar Plus, Express 50 SX).

A kukorica alap vegyszerezések talán jók lesznek. Itt az évelő kultúrákra kell figyelni. A hormontartalmú (Dikamin, Dezormon) szereket csak a kukorica  5 leveles állapotáig használhatjátok fel az acat ellen biztonságosan!!!

A barkók kártétele kukoricában, napraforgóban itt-ott megfigyelhető. Nem veszélyes egyedszámban károsítanak.

A szója pre gyomirtók is kaptak bemosó csapadékot. Itt sem lesz gond a gyomokkal.

A csonthéjas kultúrákban mehet a gombaölő a monília ellen (Chorus 50 WG), valamint egy tankkombinációban (Karate zeon 5 CS) a tetvek ellen a rovarölő is.

Az almában is a levéltetvek vannak jelen, valamint erős a lisztharmat jelenléte is (Topas 100 EC + Thiovit Jet, Chorus 50 WG, Teppeki), illetve a varasodásról se feledkezzünk meg.

A körtét körtelevélbolha ellen célszerű rovarölővel kezelni (Mospilan 20 SP).

A szőlőkben a lisztharmat, peronoszpóra, levéltetvek, molyok ellen kell védekezni (Topas 100 EC + kontakt kén, Astra rézoxiklorid, Coragen 20 SC).

A gyümölcsösökben, lucernában, szántóföldi kultúrákban nagyon erősen jelen van a mezei pocok. 2 db Lakott járat/100 m2 felett indokolt a Pocok Tox használata járatkezelésre. Jelezzétek, a Hatósággal kell együttműködni a védekezésben. 2019-es évtől ügyfélkapun kell benyújtani az adatlapot. 2020. május 30-ig lehet ezt a készítményt használni, eddig kapta meg a szükséghelyzeti engedélyt.

A dinnyékben is figyelni kell a levéltetvekre, valamint a lisztharmat jelenlétére is (Amistar Top).

Oktatások, Egyéb

Aranykalászos gazda tanfolyam folyamatban van, ezt a koronavírus miatt kialakult intézkedések miatt online befejezzük. Újabb tanfolyamot csak a veszélyhelyzet elmúltát követően indítunk. Ettől még gyűjtjük a jelentkezőket. Jelentkezési lap elérhető nálam!

A már folyamatban lévő Zöld könyves képzéseket is online fejezzük be, újat csak a veszélyhelyzet elmúltát követően indítunk.

A permetezőgépek kötelező felülvizsgálata ismét elindult. Mindenki regisztrálja föl magát a www.ngea.hu weboldalra, ezzel megrendelve a szolgáltatást!!! Azok is, akik régebben regisztráltak! Az öt évesnél idősebb gépeken 3 évenként kell elvégezni a felülvizsgálatot. A módosított 43/2010 FVM rendelet 2019.július 20-tól hatályos!!!A Hatóság már büntethet!

Az egységes kérelmek 2020.04.06-tól adhatók be. Akinek én csinálom, küldje az adatokat, online, telefonon. Most csak így megy a munka.

Akinek én csinálom a gázolaj jövedéki adó visszaigénylést, az anyagot hozhatjátok hozzá (gázolaj számlák, földhasználati lapok).

Pályázatok, egyéb infók:

1., 1,6 milliárd eurós hitelprogramot indít az Európai Beruházási Bank

Az Európai Beruházási Bank (EBB) bejelentette egy új finanszírozási kezdeményezés indítását, amelynek a célja, hogy közel 1,6 milliárd eurót felszabadítson a mezőgazdasági és a biogazdasági ágazatnak. https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/koronavirus/101643-1-6-milliard-euros-hitelprogramot-indit-az-europai-beruhazasi-bank

 

2., A NAK javaslatai is bekerültek a gazdaságvédelmi akciótervbe

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara üdvözli a koronavírus-járvány okozta helyzet kezelése érdekben tegnap és ma bejelentett, előremutató kormányzati intézkedéseket, melyeknek a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart érintő részletei a NAK és az Agrárminisztérium összehangolt javaslatai mentén születtek meg. https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/koronavirus/101639-szamos-burgonyafeldolgozo-leallt-nyugat-europaban

 

3., További agrárvonatkozású kedvezmények a gazdaságvédelmi akciótervben

A mai napon a koronavírus-járvány okozta helyzet kezelése érdekében a NAK javaslataival összhangban több jogszabály is megjelent, amelyek kedvezően érintik a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart. Ezek értelmében újabb ágazatokra terjednek ki az adózási könnyítések, változtak a Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatos, a foglalkoztatásra vonatkozó, valamint a testületi ülésekre alkalmazandó egyes szabályok, továbbá kedvezőbbé váltak az Agrár Széchenyi Kártya feltételei. https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/koronavirus/101672-tovabbi-agrarvonatkozasu-kedvezmenyek-a-gazdasagvedelmi-akciotervben

 

4., EK2020: jelszóigénylés elektronikus úton lehetséges!

Április 6-át követően lehetővé vált az egységeskérelem-meghatalmazás elkészítéséhez szükséges jelszó igénylése elektronikus úton is. Ez az űrlap, a papíralapú G1040 nyomtatvány elektronikus megfelelője. https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/101635-ek2020-jelszoigenyles-elektronikus-uton-lehetseges

5., Biztosítottak az uniós és nemzeti támogatások az átmeneti időszakban

Az Európai Unió Tanácsának Mezőgazdasági Különbizottsága 2020. április 6-án elfogadta a Tanács álláspontját a Közös Agrárpolitika 2021-től kezdődő átmeneti időszakban alkalmazandó szabályairól, amely megteremti a jogi lehetőségét az uniós agrártámogatások és az átmeneti nemzeti támogatások továbbvitelének. https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/101630-biztositottak-az-unios-es-nemzeti-tamogatasok-az-atmeneti-idoszakban

 

6., EK2020: bejelenthetőek a tavaszi fagykárok

Amennyiben a tavaszi fagykár az április elseje utáni időszakban is bekövetkezik, a kárbejelentés az egységes kérelem beadási ideje alatt is megtehető. https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/101594-ek2020-bejelenthetoek-a-tavaszi-fagykarok

7., Május 15-ig nyilatkozniuk kell az állattartóknak

A hatékony járványügyi intézkedések előfeltétele, hogy a hatóság pontos információval rendelkezzen minden állatról, azaz tudja, hogy egy adott tenyészetben hány állatot tartanak. A több tartási hellyel rendelkező állattartóknak legkésőbb 2020. május 15-ig kell nyilatkozniuk a pontos adatokról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal e célra létrehozott elektronikus felületén. https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/101781-majus-15-ig-nyilatkozniuk-kell-az-allattartoknak

8., Megjelent a termelői csoportok létrehozására kiírt új pályázati felhívás

2020. május 20-tól nyújtható be a termelői csoportok (TCS) létrehozására kiírt, VP3-9.1.1-20 azonosítószámú pályázat. A beérkező pályázatok szakaszosan kerülnek elbírálásra, az első értékelési szakasz zárása 2020. június 30-án várható. A rendelkezésre álló teljes keretösszeg 3 milliárd Ft.  https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/rel-egyuttmukodes/101783-megjelent-a-termeloi-csoportok-letrehozasara-kiirt-uj-palyazati-felhivas

Lassan beindul az élet. Bár a földeken nem állt meg. Én is elérhető leszek májusban már terepen is. Vigyázzatok magatokra! Vigyázzatok egymásra!

Kérés, kérdés esetén hívjatok!