Hírlevél 2019.08.08.

Növényvédelem:

Szójában előfordul körzetenként a megyében a baktériumos levélfoltosság a felső levelek elszíneződése, a levéllemezek felszakadása formájában. Érdemes lehet megelőző jelleggel Kocide 2000, illetve Champion WG kontakt réz készítményeket az esti órákban használni!

Gabona tarlókon ne maradjon el idén az évelő fenyércirok, valamint a mezei acat elleni kémiai, glifozátos tarlókezelés! Figyeljetek a parlagfű mentességre is!

Napraforgóban az alternária az alsó leveleken erősen jelen van! Még mindig aktuális a kémiai gombaölő használata! Aki nem a virágzás fenológiájában védekezett, annak indokolt lehet most a felszívódó gombaölő használata! Pl: Pictor SC, Amistar Top, Mirador Xtra, Zamir Az ÉVI időkre figyeljetek!

Almásokban a felszívódó gombaölő (monília, lisztharmat), valamint a rovarölő szerek (almamoly) használata aktuális! Az almamoly erősen jelen van az ültetvényekben! Score 250 EC, Topas 100 EC, Karate Zeon 5 CS, Runner 2 F, kontakt kén, kontakt réz. A kálcium, kálium tartalmú lombtrágyát ne felejtsük ki.

Szőlőben: felszívódó és kontakt gombaölő blokk használata kötelező!!! Valamint a szőlőmolyok, atka, kabóca ellen használjuk tankkombinációban rovarölőt is! Quadris Max, kontakt réz és kén, Karate Zeon 5 CS, Runner 2 F

Dinnyében az alternária, valamint az atka, levéltetű veszély erős! Célszerű az Amistar Top, Cidely Top, Flint Max, illetve Karate Zeon 5 CS kombinációjának az alkalmazása. A betakarítás miatt figyeljünk a szerválasztásnál az ÉVI időkre!

Paprikában, pardicsomban a gombás, valamint a baktériumos betegségek, valamint a levéltetvek ellen kell védekezni. Pl: Amistar Top, Karate Zeon 5 CS

Oktatások, Egyéb

Aranykalászos gazda indul szeptemberben, jelentkezni még lehet! Folyamatosan szervezzük a Kamarával közösen a zöld könyves képzéseket! Itt is szeptemberben indul várhatóan kezdő, valamint hossz képzés is!

Jelentkezési lap elérhető nálam!

Újra megy az EVÉNY rendszerünk!

A Gazdálkodási naplókhoz kérem az input anyag (vetőmag, vegyszer, műtrágya) számlákat gyűjtsétek össze, elkezdődtek a KM ellenőrzések!

A permetezőgépek kötelező felülvizsgálata hamarosan ismét elindul. Mindenki regisztrálja föl magát a www.ngea.hu weboldalra, ezzel megrendelve a szolgáltatást!!!Az öt évesnél idősebb gépeken 3 évenként kell elvégezni a felülvizsgálatot. A módosított 43/2010 FVM rendelet 2019.július 20-tól hatályos!!!A Hatóság már bűntethet!

A göngyölegek begyűjtése is folyamatban van a kereskedőknél!

Pályázatok, egyéb:

1., A parlagfű bírságolást már most is megteheti a Földhivatal szakembere, ha a virágbimbók már jelen vannak. Eltörölték a július 1-i határidőt!!! Különösen figyeljetek az aratás utáni tarlóban ne legyen ott a parlagfű se!!!

2., Legkésőbb augusztus 15-ig nyújtható be kifizetési kérelem az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés támogatására: Megjelent a MÁK 25/2019 (VI.14.) számú közleménye a szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásáról szóló 9/2016. (II. 15.) FM rendelet szerinti támogatás igényléséről.

3., A NAK tagdíjak fizetési határideje: 2019.08.15.

4., Anyatehéntartás támogatáshoz kapcsolódó kiesés-pótlás bejelentése. A 2019. évi Egységes Kérelem felületen benyújtott termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás (Európai Uniós), valamint az átmeneti nemzeti anyatehén tartás támogatás esetében a hat hónapos birtokon tartási idő lejárta előtt elhullott, leölt, kényszervágott, vagy tenyésztési okból selejtezett egyedek vonatkozásában a jogszabályok kiesés-pótlási kötelezettséget írnak elő.

5., Módosult „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” című felhívás (VP2-4.1.4-16). https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/100019-modosult-a-mezogazdasagi-vizgazdalkodasi-agazat-fejlesztese-cimu-felhivaseles/100003-mezogazdasagi-vizhasznositassal-es-vizvedelemmel-kapcsolatos-alapfogalmak

6., Július végén megjelent az országos főállatorvos 2/2019-es határozata az afrikai sertéspestis magyarországi  felszámolására vonatkozó mentesítési tervéről. A dokumentum részletesen tartalmazza az érintett szereplők (vadászok, állattartók, állatorvosok) teendőit, egyúttal hatályon kívül helyezi a korábbi, 3/2018-as főállatorvosi határozatot.

7., A 2019. május 31-ig beküldött bevallások alapján megállapított felügyeleti díjat két egyenlő részletben, 2019. július 31-ig, valamint 2020. január 31-ig kell befizetniük az érintetteknek a NÉBIH-hez.

8., Az Európai Bizottság átfogó intézkedési tervet fogadott el a Föld növényvilágának 80 százalékát kitevő erdők védelme és helyreállítása érdekében, ezzel igyekszik támogatni a világ népességének mintegy negyedének a megélhetését, illetve az éghajlatváltozás elleni küzdelem uniós erőfeszítéseit is.

9., A magyar agrárium digitalizációjának előmozdításáról és összehangolásáról, Magyarország Digitális Agrár Stratégiájáról szóló 1470/2019. (VIII. 1.) kormányhatározattal hivatalossá vált Magyarország Digitális Agrár Stratégiája. A stratégia a Digitális Jólét Program részeként készült el, szakmai és civil szervezetek bevonásával.

Kérés, kérdés esetén hívjatok!