Hírlevél 2019.08.25.

Növényvédelem:

Gabona tarlókon ne maradjon el idén az évelő fenyércirok, valamint a mezei acat elleni kémiai, glifozátos tarlókezelés! Figyeljetek a parlagfű mentességre is!

Napraforgóban megkezdődtek már a deszikkálások! Ha sok benne az évelő fenyércirok, akkor érdemes glifozát hatóanyaggal permetezni, ha csak érésgyorsító kell, elég a diquat-dibromid! Figyeljetek az ÉVI időre a betakarítás napjának a megválasztásánál! Ahol kell, alkalmazzatok cseppnehezítőt! Pl: Roundup Mega, Reglone Air

A repcevetés után célszerű preemergens gyomirtást végezni, valamint rovarölővel csávázott (Lumiposa) magot vessetek! Pl: Sultan Top

Almásokban a felszívódó gombaölő (monília, lisztharmat), valamint a rovarölő szerek (almamoly) használata aktuális!  Score 250 EC, Topas 100 EC, Karate Zeon 5 CS, Runner 2 F, kontakt kén, kontakt réz. A kálcium, kálium tartalmú lombtrágyát ne felejtsük ki.

Szőlőben: A betakarítás előtti kontakt gombaölő blokk használata kötelező!!!  kontakt réz és kén

Oktatások, Egyéb

Aranykalászos gazda indul szeptemberben, jelentkezni még lehet! Folyamatosan szervezzük a Kamarával közösen a zöld könyves képzéseket! Itt is szeptemberben indul várhatóan kezdő, valamint hossz képzés is!

Jelentkezési lap elérhető nálam!

A Gazdálkodási naplókhoz kérem az input anyag (vetőmag, vegyszer, műtrágya) számlákat gyűjtsétek össze, folyamatosak a KM ellenőrzések!

A permetezőgépek kötelező felülvizsgálata hamarosan ismét elindul. Mindenki regisztrálja föl magát a www.ngea.hu weboldalra, ezzel megrendelve a szolgáltatást!!! Azok is, akik régebben regisztráltak! Az öt évesnél idősebb gépeken 3 évenként kell elvégezni a felülvizsgálatot. A módosított 43/2010 FVM rendelet 2019.július 20-tól hatályos!!!A Hatóság már bűntethet!

A göngyölegek begyűjtése is folyamatban van a kereskedőknél!

Pályázatok, egyéb:

1., A parlagfű bírságolást már most is megteheti a Földhivatal szakembere, ha a virágbimbók már jelen vannak. Eltörölték a július 1-i határidőt!!! Különösen figyeljetek az aratás utáni tarlóban ne legyen ott a parlagfű se!!!

2., Az Agrárminisztérium még az idei évben új támogatási programot indít el a húshasznú szarvasmarha- és bivalyágazat termelési hatékonyságának, valamint az állomány genetikai színvonalának növelése érdekében. A tárca a támogatási konstrukció 2019. évi működésére összesen 700 millió forintot különített el.

3., A levélanalízisek, valamint a táp tervek elkészítésének határideje szeptember 30!!!Akinél én csinálom, kérem küldjétek a labor eredményeket hozzá!

Kérés, kérdés esetén hívjatok!