Hírlevél 2020.03.05.

Növényvédelem:

 

A gyümölcsösökben, lucernában, szántóföldi kultúrákban nagyon erősen jelen van a mezei pocok. 2 db Lakott járat/100 m2 felett indokolt a Pocok Tox használata járatkezelésre. Jelezzétek, a Hatósággal kell együttműködni a védekezésben. Az idei évtől ügyfélkapun kell benyújtani az adatlapot. 2020. május 30-ig lehet ezt a készítményt használni, eddig kapta meg a szükséghelyzeti engedélyt.

 

Az őszi káposztarepce kultúrákban a szárormányosok már megindultak, egyedszámuk a jövő hétre elérheti a védekezési küszöbértéket. Figyeljétek a sárga tálakat! Tankkombinációban gombaölő hozzáadása kötelező!

Az árpák nagyon gombásak, ramuláriás, pirenofórás levélfoltosság is megtalálható rajtuk. Itt is indokolt a gyomirtóval egy menetben gombaölő hozzáadása tankkombinációban.

 

Oktatások, Egyéb

 

Aranykalászos gazda tanfolyam elindult, jelentkezni még lehet nálam! Az elméleti órák péntek délután 3 órakor vannak tartva Pécsen, a Pákolitz utcában. Gyakorlati órák márciusban lesznek Kökénypusztán, Pécs mellett.

 

Jelentkezési lap elérhető nálam!

 

Kezdő Zöld könyves képzés lesz Szentlőrincen március 10-én, délután 4 órától, a Művelődési Központ nagytermében. Oktatási napok: március 10, 17, 24, 26.

 

A permetezőgépek kötelező felülvizsgálata ismét elindult. Mindenki regisztrálja föl magát a www.ngea.hu weboldalra, ezzel megrendelve a szolgáltatást!!! Azok is, akik régebben regisztráltak! Az öt évesnél idősebb gépeken 3 évenként kell elvégezni a felülvizsgálatot. A módosított 43/2010 FVM rendelet 2019.július 20-tól hatályos!!!A Hatóság már bűntethet!

 

Ami határidős, a nitrát adatszolgáltatás március végéig. Majd kereslek benneteket ezekkel kapcsolatban.

 

Akinek én csinálom a gázolaj jövedéki adó visszaigénylést, az anyagot hozhatjátok már hozzá (gázolaj számlák, földhasználati lapok).

 

Pályázatok, egyéb infók:

 

1., Idén március 20-ig lehet érvényesíteni az őstermelői igazolványokat annak érdekében, hogy az őstermelői jogviszony folyamatos legyen és az őstermelőként történő értékesítési tevékenység továbbra is jogszerű legyen. http://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/101088-erdemes-idoben-gondoskodni-a-2020-as-betetlaprol

 

2., Ötször annyi marhát exportálunk, mint amennyit behozunk. A KSH adatai alapján Magyarország 50,4 ezer tonna export mellett 11,4 ezer tonna élő szarvasmarhát importált 2019 első tizenegy hónapjában. Az export volumene 22 százalékkal növekedett, az importé 9 százalékkal csökkent az előző évihez képest. Az élőmarha-export főként Törökországba, Ausztriába és Koszovóba irányult, a kivitel több mint 56 százaléka került a három célországba ebben az időszakban. A szarvasmarha-összlétszám 909,1 ezer darab volt 2019. december elején. A szarvasmarha-állomány 2018 decembere óta 24 ezer darabbal nőtt, 2018 júniusa óta 1,6 ezerrel csökkent. A tehenek száma 413,5 ezer volt, 11 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

 

3., Pulykahiány lehet Kevesebb lesz idén a pulykahús – értesült szerdai száma szerint a Világgazdaság, amelynek Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója nyilatkozott a témáról. A januári madárinfluenzás esetek miatt leölt 160 ezer – különböző korú és ivarú – pulyka kiesése hatással lehet a piacra, mert nehéz lesz pótolni. Az érintett telepekre ugyanis sokáig nem telepíthetnek állományt, ráadásul a pulyka „lassú forgású” baromfi. A pulykahús iránt egyébként az elmúlt bő egy évben élénk kereslet mutatkozott, és az ára is jól alakult. Tavaly 3 százalékkal emelkedett a pulykavágás a vágóhídi adatok szerint, míg baromfifélékből összességében 1,8 százalékos volt a növekedés.

 

4., Korlátozásokat oldott fel a Nébih A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tegnap feloldotta a madárinfluenza miatt elrendelt korlátozásokat Komárom-Esztergom és Hajdú Bihar megyében. A továbbiakban mind a belföldi, mind az unióba irányuló baromfiszállítások zavartalanul folyhatnak ezekből a megyékből. A harmadik országokba irányuló exportkorlátozások azonban ezt követően is érvényben lehetnek – közölte a hivatal az MTI-vel. Egyúttal hangsúlyozták, hogy továbbra is fennáll a baromfiak kötelező zártan tartása az ország teljes területén. Amennyiben újabb esetek nem fordulnak elő, akkor az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) szabályai alapján madárinfluenza-mentes státuszát legkorábban 2020. április 30-án nyerheti vissza az ország.

 

5., Tovább drágult a termőföld A termőföld hektáronkénti átlagára elérte az 1,6 millió forintot tavaly, ami 11 százalékos drágulás az előző évhez képest az Agrotax Kft. legfrissebb elemzése szerint. A legtöbbet, hektáronként 1,91 millió forintot a Dél-Alföldön, míg a legkevesebbet, hektáronként 1,24 millió forintot Észak-Magyarországon kértek a földért. A szántóterületek árai még magasabbak, tavaly átlagosan 1,72 millió forintért lehetett venni, ami az előző évihez képest 10,93 százalékos emelkedést jelent.

 

6., Nagyszabású földértékesítés kezdődik Több mint 13 ezer, 3 hektárnál kisebb területű állami földet hirdet meg eladásra az Agrárminisztérium és a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) március elején. Bárki tehet vételi ajánlatot, az értékesítés elektronikus úton zajlik. Az NFK az első fázisban összesen 5000 hektár állami földet értékesítene, a program az ország 1723 települését érinti. A kiemelt cél az osztatlan közös földtulajdon felszámolásának gyorsítása.

Kérés, kérdés esetén hívjatok!