Hírlevél 2020.03.15.

Növényvédelem:

A gyümölcsösökben, lucernában, szántóföldi kultúrákban nagyon erősen jelen van a mezei pocok. 2 db Lakott járat/100 m2 felett indokolt a Pocok Tox használata járatkezelésre. Jelezzétek, a Hatósággal kell együttműködni a védekezésben. Az idei évtől ügyfélkapun kell benyújtani az adatlapot. 2020. május 30-ig lehet ezt a készítményt használni, eddig kapta meg a szükséghelyzeti engedélyt.

Az őszi káposztarepce kultúrákban a szárormányosok már megindultak, egyedszámuk a jövő hétre elérheti a védekezési küszöbértéket. Figyeljétek a sárga tálakat! Tankkombinációban gombaölő hozzáadása kötelező!

Az árpák nagyon gombásak, ramuláriás, pirenofórás levélfoltosság is megtalálható rajtuk. Itt is indokolt a gyomirtóval egy menetben gombaölő hozzáadása tankkombinációban.

Az őszi búza állományok gyomirtása, valamint gombaölőzése is lassan aktuális (márc vége, ápr eleje).

Az almások, csonthéjasok lemosó permetezése folyamatos, Pl: Olajos rézkén, valamint a csonthéjasokat virágzásban monília, valamint tafrina ellen is kell permetezni gombaölő szerrel. Pl: Chorus 50 WG, Score 250 EC

Oktatások, Egyéb

Aranykalászos gazda tanfolyam elindult, jelentkezni még lehet nálam! Az elméleti órák péntek délután 3 órakor vannak tartva Pécsen, a Pákolitz utcában. Gyakorlati órák márciusban lesznek Kökénypusztán, Pécs mellett.

Jelentkezési lap elérhető nálam!

Kezdő Zöld könyves képzés lesz Szentlőrincen március 10-én, délután 4 órától, a Művelődési Központ nagytermében. Oktatási napok: március 10, 17, 24, 26.

A permetezőgépek kötelező felülvizsgálata ismét elindult. Mindenki regisztrálja föl magát a www.ngea.hu weboldalra, ezzel megrendelve a szolgáltatást!!! Azok is, akik régebben regisztráltak! Az öt évesnél idősebb gépeken 3 évenként kell elvégezni a felülvizsgálatot. A módosított 43/2010 FVM rendelet 2019.július 20-tól hatályos!!!A Hatóság már bűntethet!

Ami határidős, a nitrát adatszolgáltatás március végéig. Majd kereslek benneteket ezekkel kapcsolatban.

Akinek én csinálom a gázolaj jövedéki adó visszaigénylést, az anyagot hozhatjátok már hozzá (gázolaj számlák, földhasználati lapok).

Pályázatok, egyéb infók:

1., Idén március 20-ig lehet érvényesíteni az őstermelői igazolványokat annak érdekében, hogy az őstermelői jogviszony folyamatos legyen és az őstermelőként történő értékesítési tevékenység továbbra is jogszerű legyen. http://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/101088-erdemes-idoben-gondoskodni-a-2020-as-betetlaprol

 

2., Támogatás kérhető az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez. Az Agrárminisztérium a korábbi évekhez hasonlóan, idén is vissza nem térítendő támogatást nyújt a szőlőültetvények megvédéséhez. A támogatása iránti kérelmet március 31-ig tudják benyújtani a szőlőtermelők. A támogatási program éves keretösszege 240 millió Ft. https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/101395-tamogatas-az-amerikai-szolokaboca-elleni-vedekezeshez

3., Megnyílnak a magyar borok értékesítését segítő pályázatok A következő három évben összesen mintegy 4,8 milliárd forint támogatást biztosít az agrártárca uniós források felhasználásával a magyar borok népszerűsítésére. Az erről szóló rendeletek szerint az Európai Unió területén megvalósuló borpromóció támogatására 2020. március 12-től április 30-ig, míg az Európai Unión kívül megvalósuló értékesítést ösztönző tevékenységekre 2020. április 1-től május 15-ig van lehetőség benyújtani a pályázatokat. https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/elelmiszer-feldolgozas/101397-megnyilnak-a-magyar-borok-ertekesiteset-segito-palyazatok

4., Nagyszabású földértékesítés kezdődik Több mint 13 ezer, 3 hektárnál kisebb területű állami földet hirdet meg eladásra az Agrárminisztérium és a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) március elején. Bárki tehet vételi ajánlatot, az értékesítés elektronikus úton zajlik. Az NFK az első fázisban összesen 5000 hektár állami földet értékesítene, a program az ország 1723 települését érinti. A kiemelt cél az osztatlan közös földtulajdon felszámolásának gyorsítása.

Végül, pedig a koronavírus miatt kialakult helyzet miatt kérlek benneteket, hogy az elkövetkezendő hetekben próbáljatok képeket küldeni a növényekről, gyomokról, problémákról. Ha másképp nem megoldható, személyesen is megnézem a területet, de kérlek, előtte jelezd, ha hasonló tüneteket észlelsz magadon.

Sajnos a nagyobbik kislányom Pneumococcus által okozott tüdőgyulladás következtében kórházba került, én is vele kísérőnek, ezért sem szeretnék valamit hazacipelni.

Köszi a megértéseteket! Ezt a pár hetet ki kell bírni online!

Kérés, kérdés esetén hívjatok!