Hírlevél 2021.05.09.

Növényvédelem:

A kalászosokban (búza, árpa) okvetlenül legyen gombavédelem. Aki március végén végezte el, annak most indokolt, nagy a rozsdaveszély, illetve a lisztharmat is jelen van a fogékony fajtákban. Az árpákban a különböző levélfoltosságot okozó kórokozók jelenléte magas. Pl: Mirador Xtra, Kantik.

A veresnyakú árpabogár (vetésfehérítő) tömeges lárvakelésére a hét második felében kell számítani, tehát május 15 körül rovarölő kijuttatása a kalászosokban indokolt. Mivel virágzó kultúrák lehetnek a táblák szomszédságában, ezért napközben olyan készítményt használjatok, ami a méhekre nem jelölésköteles pl: Klartan 24 EW.

Az őszi repcékben egy záró rovaros védelem a becőormányosok, illetve a becő gubacsszúnyogok miatt fontos lehet! Méhekre még mindig vigyázni!! Méhkímélő technológia alkalmazása!!pl: Karate Zeon 5 CS, Klartan 24 EW. 

Almásokban a varasodás, lisztharmat veszélye nagy, itt kell gombaölőt használni a héten, illetve a tetvek, almamoly ellen rovarölő hozzáadása is szükséges! Pl: Merpan 80 WDG, Riza 250 EW, Thiovit Jet, Coragen 20 SC, Teppeki.

A cseresznye, meggy állományokban a Rhagoletis légy lárvája ellen védekezzünk! Pl: Karate Zeon 5 CS.

A szőlőkben a lisztharmat, illetve a peronoszpóra mellett a tetvek, molyok is aktívak pl: Ridomil Gold, Topas 100 EC, Runner 2 F.

Az egységes kérelmek beadása már elkezdődött! 2021. május 17-e a beadási határidő szankciómentesen! Akinek én intézem, jelentkezek majd!

Ne felejtsétek el, a drón szolgáltatásaink már elérhetőek! A permetező drón a már meglévő ügyfeleknek 5000 ft+ÁFA/ha külsősöknek 6000 ft+ÁFA/ha. A vizet mi biztosítjuk minden alkalomnál! A monitoring drón szolgáltatásaink 500 ft+ÁFA/ha-tól elérhetők!

Oktatások, Egyéb

Zöld könyves kezdő, valamint hosszabbító tanfolyam a koronavírus miatt meghozott intézkedések miatt csúszik!!! Valószínű, itt júniusban kezdünk a tanfolyamokkal!!!

A még folyamatban lévő aranykalász vizsgánk május 22-én kifut!

A pályázatokat figyeljétek, kérek mindenkitől telefonhívást, emailt, hogy melyiket hogyan képzeli el a saját gazdaságában!

Pályázatok, egyéb infók:

1., Pályázatok jönnek:

https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/kozos-agrarpolitika/103236-videkfejlesztesi-program-palyazatok-aktualitasok

2., A már indult pályázatok dokumentációi:

https://www.palyazat.gov.hu/partnersgi-egyeztetsi-folyamatok-2014-2020

3., Mobilgazda applikáció

https://www.nak.hu/kamara/kamarai-hirek/orszagos-hirek/103248-elindul-a-mobilgazda-ugyfelbarat-alkalmazast-fejlesztett-a-magyar-allamkincstar

4., Őstermelők kedvezményes adózása:

https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/103233-a-minimalber-emelesevel-nott-az-ostermelok-kedvezmenyes-adozasanak-ertekhatara

5., Vidékfejlesztési Program: pályázatok, aktualitások:

https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/kozos-agrarpolitika/103236-videkfejlesztesi-program-palyazatok-aktualitasok

Kérés, kérdés esetén hívjatok!