Hírlevél 2021.05.20.

Növényvédelem:

Az őszi búza állományokban a kalászfuzárium, valamint a veresnyakú árpabogár lárvája ellen időszerű most a permetezés. Amint rá lehet menni a területre indokolt a gomba, valamint a rovarölő szeres védekezés is. Rovarölő esetén figyeljetek oda a méhekre! Napközben csak a méhekre nem veszélyes készítmények alkalmazása javasolt, az átrepülő rovarok miatt! Este mehetnek a piretroidok is!  Pl: Mirador Xtra, Kantik, Klartan 24 EW.

Az őszi repcékben egy záró rovaros védelem a becőormányosok, illetve a becő gubacsszúnyogok miatt fontos lehet! Méhekre még mindig vigyázni!! Méhkímélő technológia alkalmazása!! pl: Klartan 24 EW.

Amint rá lehet menni a területekre az esőzések után a napraforgó, szója, kukorica állomány gyomirtások is időszerűvé váltak.

Almásokban még mindig nagy a varasodás, illetve lisztharmat veszélye, ezért szükségszerű a gombaölő szer használata, illetve a tetvek ellen rovarölő hozzáadása is szükséges! Pl: Merpan 80 WDG, Chorus 50 WG, Thiovit Jet, Teppeki.

A cseresznye, meggy állományokban a Rhagoletis légy lárvája, valamint a monília ellen védekezzünk! Pl: Karate Zeon 5 CS, Score 250 EC.

A szőlőkben a lisztharmat, illetve a peronoszpóra mellett a tetvek, molyok is aktívak pl: Riza 250 EW, Topas 100 EC, Runner 2 F.

Ne felejtsétek el, a drón szolgáltatásaink már elérhetőek! A permetező drón a már meglévő ügyfeleknek 5000 ft+ÁFA/ha külsősöknek 6000 ft+ÁFA/ha. A vizet mi biztosítjuk minden alkalomnál! A monitoring drón szolgáltatásaink 500 ft+ÁFA/ha-tól elérhetők!

Oktatások, Egyéb

Zöld könyves kezdő, valamint hosszabbító tanfolyam a koronavírus miatt meghozott intézkedések miatt csúszik!!! Valószínű, itt júniusban, júliusban kezdünk a tanfolyamokkal!!! Amint tudok friss infókat jelzem majd! Az biztos, hogy csak védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek jöhetnek el a személyes órákra, amelyek Szentlőrincen lesznek megtartva!

A pályázatokat figyeljétek, kérek mindenkitől telefonhívást, emailt, hogy melyiket hogyan képzeli el a saját gazdaságában!

Pályázatok, egyéb infók:

1., Pályázatok jönnek:

https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/kozos-agrarpolitika/103236-videkfejlesztesi-program-palyazatok-aktualitasok

2., A már indult pályázatok dokumentációi:

https://www.palyazat.gov.hu/partnersgi-egyeztetsi-folyamatok-2014-2020

3., Mobilgazda applikáció

https://www.nak.hu/kamara/kamarai-hirek/orszagos-hirek/103248-elindul-a-mobilgazda-ugyfelbarat-alkalmazast-fejlesztett-a-magyar-allamkincstar

4., Őstermelők kedvezményes adózása:

https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/103233-a-minimalber-emelesevel-nott-az-ostermelok-kedvezmenyes-adozasanak-ertekhatara

5., Vidékfejlesztési Program: pályázatok, aktualitások:

https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/kozos-agrarpolitika/103236-videkfejlesztesi-program-palyazatok-aktualitasok

Kérés, kérdés esetén hívjatok!