Hírlevél 2021.09.29.

Növényvédelem:

Az őszi káposztarepce állományokban régiónként erős a repcedarázs álhernyó károsítása. Ha egyedszámuk meghaladja az 1 db/m2 értéket, a tábla több pontján, akkor védekezés indokolt! Pl: Klartan 24 EW

Az elvetett őszi gabona állományokban pre, korai poszt gyomirtás aktuális az eső függvényében! Pl: Legato Trio. Ez különösen indokolt azokon a területeken, ahol magas a nagy széltippan egyedszáma!

A gyümölcsfák őszi lemosó kezelése a szüret után aktuális! Pl: Olajos rézkén

A tarlókat lehet kezelni totális gyomirtóval, a hatóanyagot felveszik még a gyomok ezen a hőmérsékleten!

A gazdálkodási naplóhoz, illetve tápanyag gazdálkodási terv készítéséhez kérem küldjétek az adatokat! Az utóbbi határideje szeptember 1 volt!!!

Szuper hír, hogy a nitrátrendelet módosult, a trágyázási tilalom időszaka 1 hónappal rövidült, tehát november 30-ig lehet szerves trágyát kiszórni!

Az új AKG, ÖKO pályázat megjelent! A beadás időpontja október 25-november 25.

Amire érdemes figyelni, hogy az AKG horizontális szántó célprogramban az alapcsomag összes eleme kötelező, a választhatók közül pedig max 2 db-ot lehet választani! Erről az e-mailben külön csatolok listát!

2022. január 1-től 2024 december 31-ig lesz a szakasz. Az előző AKG KET shape file-okat fel lehet használni, aki új belépő, illetve új területet visz be annak kell a földmérő!

Itt jegyzem meg, hogy írok majd nektek, hogy a monitoring drónunk alkalmas lesz erre is, vagy nem.

A kötelező képzésen való részvételt is elfogadják az előző ciklusból is!

Ami nem új: vetésszerkezeti előírások, gazdálkodási napló vezetése, kötelező képzésen részvétel, webGN, nitrátjelentés, talajvizsgálat, táp terv, növényvédelmi, talajtani szakirányító (itt is jegyzem, hogy mind a kettőnél számíthattok velem), minimális területnagyság 0,25 ha (kiv. növ szer mentes zöldugar, szegélyek), min birtoknagyság 1 ha, középmély lazítás, szerves trágya lejelentések, stb…

Ami új, és kicsit bizarr, az a környezetkímélő növ szer használat. Itt a felhasználható hatóanyag listát csak jövő év januárjában közlik!!!

Ezzel csak az a probléma, hogy a leadás előtt senki nem fogja tudni, hogy mely növényvédő szerek fognak beleesni ebbe a kategóriába (ez sajnos kötelezően választandó csoportban van).

Illetve amitől óvok mindenkit, hogy bevállalja a max 5 ha területnagyságot, mivel akkor a nagy táblákat is szét kell mérni, és el kell hagyni meghatározott méretű sávokat köztük. Ez a választható csomagban van.

Mivel az AKG, illetve ÖKO együtt indul, kérlek benneteket átfedés ne legyen a kettő pályázat között.

Természetesen az AKG nem zárja ki a területalapú támogatást, illetve a szálas, szemes fehérje támogatásokat sem!

Több pont jár annak, aki előző AKG-ban is kapott kifizetést, 300 ha alatti gazda, nitrátérzékeny területen gazdálkodik, van növényvédelmi, talajtani szaktanácsadója (itt jövök a képbe😊), a földjei több, mint 75%-át beviszi a pályázatba.

Sok pénzt adnak ki, így mindenkinek van esélye a nyerésre!

A jogszerű földhasználatra figyeljetek, tehát csak érvényes földbérleti szerződéssel vigyetek be területet!

Olvassátok alaposan át, és szóljatok! A felület október 25-én 0 órától nyílik meg!

AZ ÖKO pályázatról most külön nem írok, hívjatok, ha érdekel valakit!

A kisüzemek fejlesztése c. pályázat felülete októberben nyílik meg!

A 60 napos zöldítés elvetésének, lejelentésének a határideje október 1.

Kérés, kérdés esetén hívjatok!