Hírlevél 2022.04.11.

Kedves Termelők!

Az idei évben április 6-án indul az egységes kérelmek benyújtása. A kérelem beadása során 2022-ben 43 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni, amelynek benyújtási határideje 2022. május 16. https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/104420-egyseges-kerelem-beadas-2022

Kérem, jelezzétek e-mailben, kinek kell idén nekem beadnom a kérelmét!

Itt jegyzem meg, hogy aki AKG-ban vállalt lucernát, zöldugart annak teljesíteni kell a vállalást, a könnyítés csak az ökológiai másodvetésre érvényes! pl: 60 napos zöldítés helyett parlag választható EFA területként!

Az „Éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás igénybevételének szabályairól, valamint a szántóterület, az állandó gyepterület és az állandó kultúrával fedett földterület növénytermesztésre vagy legeltetésre alkalmas állapotban tartásának feltételeiről” szóló 10/2015. (III. 13.) FM rendelet (továbbiakban: Zöldítési rendelet) módosítása értelmében az alábbiak szerint lehet 2022 évben teljesíteni a Zöldítésben előírt ökológiai fókuszterületi (EFA) követelményt 15 ha szántó felett. A módosítás érinti a Zöldítésben 10 ha szántó felett elvárt diverzifikációs szabályokat is. https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/kornyezetgazdalkodas/104427-valtozasok-a-zoldites-teljesithetosegeben

Kisüzemek fejlesztése pályázat lesz elérhető még május hónapban! Jelezzétek, ha érdekel benneteket!

Idén is elérhető a monitoring, illetve a permetező drón szolgáltatásunk! Utóbbi jogi szabályozása február 23-től életbe lép!

Kérlek benneteket, hogy aki drónos permetezést szeretne, az írja össze, hogy milyen kultúrát tervez kezeltetni! Az új rendelet előírja a kijuttatási terv elkészítését (amiben segíteni fogok nektek), amit be kell nyújtani még a permetezések előtt 30 nappal a Nébih Hivatalához!

A 43/2010-es növényvédelmi rendelet módosítása előírja, hogy 2022. július 1-től elektronikusan töltsük fel a permetezési naplót a kezelést követően, még aznap!!!!! Akinél én vagyok a növényorvos, annál csak én végezhetem ezt a feltöltést! Másért nem vállalom a felelősséget! Az biztos, hogy részetekről is aktívabb közreműködés kell! Majd megírom ennek a módját, de OKOS telefon fog kelleni hozzá, illetve az is, hogy fotót tudjatok a telefonnal készíteni és azt emailben csatolni nekem! Már szólok előre, hogy a növényvédő szer számlákat kérem, hogy fotózzátok, scanneljétek be nekem.

Növényvédelem:

Az őszi káposztarepcékben az ormányos bogarak, fénybogár elleni rovarölő szeres kezelések aktuálisak a héten pl: Klartan 24 EW0,2 l/ha. Vigyázzatok, jó néhány helyen virágzik már a repce!!! Méhkímélő technológia!

A kalászosok gyomirtása folyamatos a megyében (Trimmer Trio), arra figyeljetek, hogy az árpák kapjanak gombaölőt is (Procer 300 EC 0,65 l/ha). Búzák még bírják! Áttelelő vetésfehérítő rágásokat lehet találni már, védekezni ellenük még nem szükséges!

Napraforgó, kukorica vetések is indulnak, ne felejtsétek a Duracer-t 2-3 napon belül ki kell juttatni, Adengo mehet 3 levélig!

Csonthéjas gyümölcs kultúrákban a monília, lisztharmat elleni kezelések aktuálisak most!  Pl: Chorus 50 WG, Topas 100 EC. Vértetű ellen mehet a Movento!

A héten szabin vagyok, elértek e-mailben, messengeren, sms-ben!

Kívánok mindenkinek a családja körében, szeretetben eltöltött Húsvéti Ünnepeket! A hölgyeknek sok locsolót!