Hírlevél 2022.06.20.

Kedves Termelők!

Elkészült a „Nem mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja – Lovas létesítmények fejlesztése” című, VP6-6.4.1.1-22 kódszámú pályázat előminősítő kérdőíve. A felhívás legfőbb célja a vidéki térségekben működő mikrovállalkozások és magánszemélyek induló vagy már működő lovas tevékenységeinek támogatása, kiemelten a lovas létesítmények fejlesztésével. Jelen kérdőív a projekt tervezési szakaszában nyújt támpontot a pályázók számára. https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/104506-elominosito-adatlap-a-lovas-letesitmenyek-fejlesztese-cimu-palyazathoz

Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Kiskérődző állatjóléti támogatás” (VP3-14.1.3 – 22 kódszámú) felhívás dokumentációja. https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/104513-modosult-a-kiskerodzo-allatjoleti-tamogatas

A növényvédelmi göngyölegek begyűjtési időszaka elkezdődött https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/104578-elindult-a-novenyvedoszerrel-szennyezett-gongyolegek-visszagyujtesenek-nyari-idoszaka

Ismételten megnyitásra kerül a tavaszi fagykár megelőzését szolgáló pályázat A VP3-5.1.1.1-21 kódszámú felhívás 2022. június 15. napjával újranyitásra kerül, ismét lehetőség nyílik a támogatási kérelmek benyújtására.

Hamarosan beadható a méh állatjóléti támogatás A Széchenyi 2020 keretében megjelent a méhészeti állatjóléti támogatás – VP3-14.1.2-22 kódszámú – felhívása.

Idén is elérhető a monitoring, illetve a permetező drón szolgáltatásunk! Utóbbi jogi szabályozása február 23-től életbe lépett, de vannak még jogi útvesztők, ezért permetezést drónnal valószínű, hogy az év második felében fogunk tudni munkát vállalni, ahogy az út hivatalos lesz!

A 43/2010-es növényvédelmi rendelet módosítása előírja, hogy 2022. július 1-től elektronikusan töltsük fel a permetezési naplót a kezelést követően, még aznap!!!!! Akinél én vagyok a növényorvos, annál csak én végezhetem ezt a feltöltést! Másért nem vállalom a felelősséget! Az biztos, hogy részetekről is aktívabb közreműködés kell! Majd megírom ennek a módját, de OKOS telefon fog kelleni hozzá, illetve az is, hogy fotót tudjatok a telefonnal készíteni és azt emailben csatolni nekem! Már szólok előre, hogy a növényvédő szer számlákat kérem, hogy fotózzátok, scanneljétek be nekem.

Növényvédelem:

A repcék állománygyorsítása, deszikkálása a héten már megkezdhető pl: Reglone Air.

Kukoricában helyenként erős lehet a kukoricamoly jelenléte pl: Coragen 20 SC

Szójában, napraforgóban az egyszikű gyomokre kell még figyelni pl: Agil 100 EC.

Csonthéjas gyümölcs kultúrákban (kajszi, őszibarack) a lisztharmat, levéllyukacsosodás, molyok, levéltetvek elleni kezelések aktuálisak most! Pl: Luna Experience, Mospilan 20 SG.

Almásokban szintén a lisztharmat, levéltetvek ellen védekezzünk (Luna Experience, Teppeki).

Szőlőkben felszívódó szerekkel a lisztharmat, illetve a molyok ellen kell védekezni (Folicur Solo, Coragen 20 SC).

Burgonyában a burgonyabogár, illetve a burgonyavész van jelen. Ridomil Gold, Coragen 20 SC.

Kérés, kérdés esetén hívjatok!