Hírlevél 2023.09.14.

Kedves Termelők!

1., A kárenyhítési hozzájárulás díját szeptember 15-ig kell rendezni, az arra kötelezett tagoknak! A MÁK az értesítőket ügyfélkapus tárhelyre küldte ki! https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/106222-karenyhitessel-kapcsolatos-aktualitasok-4

2., Zöldkönyves tanfolyamok (hossz, alap) előre láthatóan október, november hónapban indulnak! Kérlek küldjétek a regisztrációhoz a jelentkezési lapot! Lehet tőlem kérni e-mailben! Köszi

3., Figyeljünk a növényvédő gépeink műszaki állapotára! https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/feltetelesseg/106211-figyeljunk-a-novenyvedo-gepeink-muszaki-allapotara

4., Nagyon nehéz évet fogunk zárni, de jövőre ígérnek pályázati lehetőségeket (Ezt egy szójás rendezvényen nyilatkozta a NAK egyik vezetője)

Az év végén indulnak pályázati lehetőségek az erdőtelepítésre, gyepesítésre, tehát a szén-dioxid megkötés minden ilyen formáját támogatni fogják.

Jövő év első felében indul a precíziós, kisüzemek fejlesztése, az év második felében a gazdaságátadási támogatás!

2025-ben pedig lesz új AKG is!!! Tehát legyünk bizakodóak!

 

5., Ne felejtsétek a Web GN töltése kötelező!!!Akinél én készítem, mindenkire sor kerül! Az idei évi teljes naplót 2024.01.01.-2024.01.31. között kell majd feltölteni a NÉBIH rendszerébe!

 

6., A MÁK folyamatosan küldi az ügyfélkapura az értesítéseket! Nem kell megijedni, a mikrobiológiai anyagok, másodvetést addig küldik, míg nincs lejelentve. Az előbbi teljesítésének határideje dec 31, az utóbbi AKG-s október 31., sima ökológiai október 1. A szerves trágya kijuttatása november 30! Sajnos, sok esetben a műhold helytelen információkat közöl, ezért a termelő kínlódhat a Mobilgazda app használatával!

Növényvédelem:

Lassan a napraforgók is betakarításra kerülnek a Vármegyében! A kukorica aratásokat jövő héttől kezdik meg majd lassan. Még azért 20 szemnedvesség % körül mozognak a nedvességtartalmak. Az idei ősz kedvez a betakarításnak.

Szójákat javasolt deszikkálni a betakarítás előtt!

Lucernában, gyümölcsösben gondot jelenthetnek a pockok. November 16-ig engedélyezték járatkezelésre a Pocok Tox Max készítményt termelői regisztrációval.

Az elvetett repcék esetében várjatok még a korai poszt gyomirtásokkal, nem nagyon mutat esőket! Ha rovarölőszerrel csávázott magot vetettetek el, azt 24 órán belül kell jelenteni!

Ha bármi kérdés merül fel írjatok vagy hívjatok!