Hírlevél 2024.04.02.

Kedves Termelők!

1., EGN 2024: Idénre is alkalmazzuk, ami már rögzült: bármilyen rovarölőszeres kezelést (rovarölővel csávázott vetőmag vetése, talajfertőtlenítő szer használata, kémiai beavatkozások) le kell jelentenem az elektronikus felületen 24 órán belül, a 10 ha-nál nagyobb szántóföldi növénytermesztést folytató gazdálkodóknak! Légy szíves jelezzetek!!!

2., Zöldkönyves tanfolyamok: ZK alap, hossz képzésre várjuk a jelentkezőket. Tervezett indítás: 2024. május.

3, Már nagyon várjuk a pályázati kiírásokat, nagy lesz a dömping idén ebben, várhatóan áprilistól lesznek kint az első féléves pályázatok, terménytároló, kertészeti, öko, stb.

4., Megjelent a 2024 évi AKG növényvédő tiltólista: https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/kornyezetgazdalkodas/106736-megjelent-a-vpakg-2024-evi-novenyvedoszer-hatoanyag-tiltolistaja

5., AÖP 2024 vállalásokban használható készítmények: https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/kornyezetgazdalkodas/106775-megjelentek-a-2024-es-agro-okologiai-program-kereteben-valaszthato-egyes-gyakorlatokhoz-tartozo-keszitmeny-es-hatoanyag-listak

6., 2024-től már a nitrát területen gazdálkodóknak, illetve az állattartással foglalkozóknak is kötelező lesz a tápanyag gazdálkodási terv feltöltése az elektronikus gazdálkodási naplóba! Tehát talajmintavétel, tápanyag gazdálkodási terv KÖTELEZŐ a nitrátérzékeny területeken is!

7., Az idei évben még stop alatt van a kötelező 4 %-os ugaroltatás! Nem tudjuk még, hogy mi lesz jövőre! Amit biztosan lehet tudni, hogy a kötelező parlagot nitrogénmegkötő növény vetésével és/vagy 60 napos ökológiai másodvetéssel lehet kiváltani.

8., Szakmai tájékoztató a HMKÁ és az AÖP 2024-re vonatkozó szabályairól: Szakmai tájékoztató a HMKÁ és az AÖP 2024-re vonatkozó szabályairól (nak.hu)

9., Ma volt online oktatásunk a 2024 évi Egységes Kérelem beadásával kapcsolatosan: Nincsenek jó hírek. A Sentinel műhold 2 hetes időintervallumban rögzít majd fotókat a táblákról, ezért kérlek benneteket, hogy a kaszálások, egyéb agrotechnikai műveletek elvégzett dátumát jegyzeteljétek le, mert szigorúan veszik majd, hogy mikor milyen műveletek történtek ténylegesen és milyen dátummal kerülnek rögzítésre az elektronikus naplóban!!! 2024.04.10-2024.06.10-ig lesz nyitva a beadó felület. Az AÖP elemek minimálisan változtak, a talajbacik 50 m-es vízvédelmi sávját emelném ki. Fogok küldeni nektek a napokban az elhangzott információkról emailt. Az édeskömény 3 évig maradt támogatható ugyanazon a táblán!!!

 

Növényvédelem:

Lucernában, gyümölcsösben, gabonákban gondot jelenthetnek a pockok. 2024. március 15-ig engedélyezték járatkezelésre a Pocok Tox Max készítményt termelői regisztrációval., a Rodent Stopot pedig 2024. május 8-ig.

Illetve az erős gradáció miatt a teljes felületkezelést is engedélyezték megfelelő %-os növényborítottság mellett! amennyiben a mezei pocok fertőzöttség mértéke eléri vagy meghaladja a 25 lakott járat/100 m2-t, felületkezeléssel maximum 15 kg/ha dózisban kijuttatva, szigorúan a növényzet legalább 40%-os fedettségétől. Gyepterület, ruderália, árokpart, álló lucerna, álló pillangós esetében a növényborítottság el kell, hogy érje a 60-80%-ot a felületkezeléshez.

Az őszibarackot fenyegeti a tafrina, permetezzétek pl: Score 250 EC.

A gabonákban a rozsda veszélye nagy, aki még idén nem használt fungicidet, az mindenképp tegye meg a napokban pl: Procer 300 EC. A vetésfehérítő imágók elhúzódó betelepülése lezárult, már párosodnak, néhol van már tojás is. Tankkombinációban mehet rovarölő is, pl: Klartan 24 EW.

Repcében még mindig magas a repcefénybogár jelenléte! Figyeljetek a méhek védelmére! Napközben: Klartan 24 EW, este acetampirid, piretroid mehet!

Szőlő második gombaölő blokkja is mehet az esők után. Folicur Solo, kontakt réz, kén.

A kukorica, napraforgó vetések megkezdődtek, ne hagyjátok el a preemergens gyomirtók használatát!

Ha bármi kérdés merül fel írjatok vagy hívjatok!