Kedves Termelők!

1., 2024 évi Egységes kérelmek benyújtása június 10-ig. Akinél én adom be, ott átbeszéljük, hogy mik az idei évi AÖP változások. Amire figyeljetek, hogy a mikrobiológiai készítményeknél bekerült a rendszerbe a felszíni vizek, folyók, tavak, stb partvonalától mért 50 m-es védő, pufferzóna!! A karbamidos vállalásnál már lehet folyékony, ureáz gátlót tartalmazó formában kijuttatni, fejtrágyaként is. Ami szerintem sokatoknál jó lehet, hogy például, aki a feltételesség 4%-át talajtakarásos parlaggal, zöldugarral teljesíti, az beleszámítódik a 2 pontos AÖP nem termelő vállalásba is. Illetve a 4%-ban ideiglenes gyepet is be tudtok vinni TAR 10 hasznosítási kóddal. Hívjatok, segítek. Holnap lesz egy fórumunk a megyei MÁK vezetője tartja, ha hallok új dolgokat írok nektek. A növénybiztosítás meglétére figyeljetek oda, május végéig lehet ezeket megkötni.

2., EGN 2024: Idénre is alkalmazzuk, ami már rögzült: bármilyen rovarölőszeres kezelést (rovarölővel csávázott vetőmag vetése, talajfertőtlenítő szer használata, kémiai beavatkozások) le kell jelentenem az elektronikus felületen 24 órán belül, a 10 ha-nál nagyobb szántóföldi növénytermesztést folytató gazdálkodóknak! Légy szíves jelezzetek!!!

3., Zöldkönyves tanfolyamok: ZK alap, hossz képzésre várjuk a jelentkezőket. Tervezett ZK hossz indítás: 2024. május., ZK alap indítás 2024 nyár.

4, Már nagyon várjuk a pályázati kiírásokat, nagy lesz a dömping idén ebben, várhatóan áprilistól lesznek kint az első féléves pályázatok, terménytároló, kertészeti, öko, stb. Elindult a pályázati honlap. Pár héttel korábban felkerülnek a fontos pályázati kiírások: https://kap.gov.hu/tags/842

Növényvédelem:

A búzák virágoznak, a napokban indokolt a fuzárium ellen egy záró fungicides kezelést betervezni pl: Mirador Forte. Illetve Tolna vármegyéből hallani sárgarozsda veszélyről. Figyeljetek oda. Tankkombinációban a vetésfehérítő lárvák, illetve a kalászorsón szívogató levéltetvek ellen tegyünk bele rovarölő hatóanyagot is pl: Klartan 24 EW. Árpák ugyanígy.

Repcében a repcebecő gubacsszúnyog ellen indokolt egy záró rovaros védekezés. Pl: Klartan 24 EW.

Szőlőben erős a lisztharmat, peronoszpóra jelenléte is. Folicur Solo, kontakt réz, kén, Luna Experience.

Csonthéjasokban is erős a gombák, tetvek ellen védekezzünk.

A kukoricában lassan a 3-5 leveles hormon kezelések megkezdhetők, ahol a libatop, parlagfű, egyéb T4-es gyomnövények miatt indokolt a kezelés.

Szóják pre gyomirtása folyamatos a megyében.

Ha bármi kérdés merül fel írjatok vagy hívjatok!