Hírlevél 2019.06.20.

Növényvédelem:

Őszi káposztarepce:

A repcében már csak a deszikkálás, valamint a ragasztás lesz aktuális, június 10-20 között. Pl: Dessicash 20 SL, Elastiq Ultra, Reglone Air, Roundup Mega

Napraforgó, Szója:

Napraforgóban szükséghelyzeti engedélyt kapott a Viballa, a parlagfű ellen. Ez most még használható, mind az IMI, illetve a SU ellenálló hibridekben!

Napraforgóban a gombás kezelések elvégezhetőek! Pl: Pictor SC, Amistar Top, Mirador Xtra, Zamir

Szójában, napraforgóban most időszerű védekezni az évelő egyszikűek ellen! Pl: Agil 100 EC, Select Super

Szójában a bogáncslepke lárvája már károsít. Nagyon kell figyelni, egy-két nap alatt képes tarrágást okozni! Mivel még nincs szükséghelyzeti engedély, ezért csendben mondom, hogy a Karate Zeon 5 CS alkalmazható!

Almásokban, őszibarackban, kajszibarackban a felszívódó gombaölő (tafrina, varasodás, monília) rovarölő szerek (molyok, tetvek) használata még mindig aktuális! Az erős lisztharmat nyomás miatt használjunk tankkombinációban kontakt kén, az erős varasodás miatt kontakt réz készítményt az almásokban! Score 250 EC, Topas 100 EC, Karate Zeon 5 CS, Steward 30 DF

Szőlőben: felszívódó és kontakt gombaölő blokk használata kötelező!!! Valamint a szőlőmolyok, atka, kabóca ellen használjuk tankkombinációban rovarölőt is! Quadris Max, kontakt réz és kén, Karate Zeon 5 CS, Runner 2 F

Hagymában a lisztharmat, dinnyében is a liszharmat, valamint a levéltetű veszély erős! Célszerű az Amistar Top, Amistar Opti, illetve Karate Zeon 5 CS kombinációjának az alkalmazása.

A burgonyában a fitoftóra jelent meg! Pl: Ridomil Gold Valamint a burgonyabogár is jelen van. Pl: Coragen 20 SC

Paprikában, pardicsomban a gombás, valamint a baktériumos betegségek ellen kell védekezni. Pl: Amistar Top

Oktatások

Aranykalászos gazda indul, jelentkezni még lehet! Folyamatosan szervezzük a Kamarával közösen a zöld könyves képzéseket!

Jelentkezési lap elérhető nálam!

Pályázatok, egyéb: 

A parlagfű bírságolást már most is megteheti a Földhivatal szakembere, ha a virágbimbók már jelen vannak. Eltörölték a július 1-i határidőt!!!

Különösen figyeljetek az aratás utáni tarlóban ne legyen ott a parlagfű se!!!

EK: június 19-ig lehet elvégezni a hiányos kérelmek pontosítását
Ebben az évben már 46 jogcímre lehetett támogatási és kifizetési kérelme benyújtani, és május 15-ig 169 ezer gazdálkodó adott be ilyet. Az Államkincstár 2019. június 19-ig végzi el az előzetes ellenőrzéseket. Kérlek figyeljétek az ügyfélkapu értesítéseket!

Változtak a vetőmag-előállítás és a forgalomba hozatal előírásai
A 48/2004 (IV.21.) FVM rendelet módosításával kapcsolatos tudnivalókat itt olvashatjátok:

https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/jogszabalyok/235-jogszabalyi-osszefoglalo/99664-valtoztak-a-vetomag-eloallitas-es-a-forgalomba-hozatal-eloirasai

A NAK tagdíjbevallási határideje 2019. július 15.

Kérés, kérdés esetén hívjatok!