Hírlevél 2019.06.27.

Növényvédelem:

Napraforgó, Szója:

Napraforgóban szükséghelyzeti engedélyt kapott a Viballa, a parlagfű ellen. Ez most még használható, mind az IMI, illetve a SU ellenálló hibridekben!

Napraforgóban a gombás kezelések elvégezhetőek! Pl: Pictor SC, Amistar Top, Mirador Xtra, Zamir

Szójában a bogáncslepke lárvája károsít. Nagyon kell figyelni, egy-két nap alatt képes tarrágást okozni! Szükséghelyzeti engedélyt kapott július 30-ig a Mospilan 20 SG készítmény 0,15-0,25 kg/ha dózisban.

Almásokban, őszibarackban, kajszibarackban a felszívódó gombaölő (varasodás, monília, lisztharmat) rovarölő szerek (molyok, tetvek) használata még mindig aktuális! Az erős lisztharmat nyomás miatt használjunk tankkombinációban kontakt kén, az erős varasodás miatt kontakt réz készítményt az almásokban! Score 250 EC, Topas 100 EC, Karate Zeon 5 CS, Steward 30 DF

Szőlőben: felszívódó és kontakt gombaölő blokk használata kötelező!!! Valamint a szőlőmolyok, atka, kabóca ellen használjuk tankkombinációban rovarölőt is! Quadris Max, kontakt réz és kén, Karate Zeon 5 CS, Runner 2 F

Hagymában a lisztharmat, dinnyében a liszharmat, fuzárium, valamint a levéltetű veszély erős! Célszerű az Amistar Top, Cidely Top, illetve Karate Zeon 5 CS kombinációjának az alkalmazása.

A burgonyában a fitoftóra jelent meg! Pl: Ridomil Gold Valamint a burgonyabogár is jelen van. Pl: Coragen 20 SC

Paprikában, pardicsomban a gombás, valamint a baktériumos betegségek, valamint a levéltetvek ellen kell védekezni. Pl: Amistar Top, Karate Zeon 5 CS

Oktatások

Aranykalászos gazda indul, jelentkezni még lehet! Folyamatosan szervezzük a Kamarával közösen a zöld könyves képzéseket!

Jelentkezési lap elérhető nálam!

Pályázatok, egyéb:

1., A parlagfű bírságolást már most is megteheti a Földhivatal szakembere, ha a virágbimbók már jelen vannak. Eltörölték a július 1-i határidőt!!! Különösen figyeljetek az aratás utáni tarlóban ne legyen ott a parlagfű se!!!

2., Legkésőbb augusztus 15-ig nyújtható be kifizetési kérelem az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés támogatására: Megjelent a MÁK 25/2019 (VI.14.) számú közleménye a szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásáról szóló 9/2016. (II. 15.) FM rendelet szerinti támogatás igényléséről.

3., A NAK tagdíjbevallási határideje 2019. július 15.

4., Új, foglalkoztatási célú jövedelempótló támogatás érhető el a baromfi- és sertéságazatban: Az Agrárminisztérium új, csekély összegű támogatási konstrukciót dolgozott ki a baromfi- és sertéságazat számára, amely a mezőgazdasági alapanyag-termelést kiegészítő termékfeldolgozási-, forgalmazási-, és a vertikumra jellemző más, kiegészítő tevékenységeket (pl. takarmánygyártás) a szakképzett munkaerő megtartásán keresztül segíti.

5., Év végéig lehet pályázni a Rövid Ellátási Lánc és a helyi piacok fejlesztését szolgáló uniós forrásokra: Az Irányító Hatóság felhívása szerint a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett VP3-16.4.1-17 kódszámú „Együttműködések támogatása a REL és a helyi piacok kialakításáért, fejlesztéséért és promóciójáért” című felhívás „4.3 A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja”című fejezetében módosult a támogatási kérelmek benyújtására rendelkezésre álló időszak, ezzel összhangban pedig két új értékelési határidő is meghatározásra került.

 

Kérés, kérdés esetén hívjatok!