Hírlevél 2019.09.16.

Növényvédelem:

Gabona tarlókon ne maradjon el idén az évelő fenyércirok, valamint a mezei acat elleni kémiai, glifozátos tarlókezelés! Figyeljetek a parlagfű mentességre is!

A repcevetés után célszerű preemergens gyomirtást végezni, valamint rovarölővel csávázott (Lumiposa) magot vessetek! Pl: Sultan Top. A hétre jeleznek csapadékot az időjósok, hatni fognak a pre gyomirtók.

A szóják deszikkálása folyamatban van. Ott, ahol az évelő gyomok előtörtek Roundup Mega, ahol nincs, elég egy diquat-dibromid kezelés, Reglone Air.

A dióban aktuális még egy utolsó rovarölőszeres kezelést végezni a dióburok fúrólégy károsítását mérsékelni. Pl: Karate Zeon 5 CS

A gyümölcsösökben, szőlőkben szeptember végén érdemes lehet egy őszi lemosó permetezést végezni. Pl: Olajos rézkén

Oktatások, Egyéb

Aranykalászos gazda indul szeptemberben, jelentkezni még lehet! Folyamatosan szervezzük a Kamarával közösen a zöld könyves képzéseket! Itt is szeptemberben indul várhatóan kezdő, valamint hossz képzés is!

Jelentkezési lap elérhető nálam!

A tápanyag gazdálkodási tervek elkészítésének a határideje szeptember 30.

A permetezőgépek kötelező felülvizsgálata hamarosan ismét elindul. Mindenki regisztrálja föl magát a www.ngea.hu weboldalra, ezzel megrendelve a szolgáltatást!!! Azok is, akik régebben regisztráltak! Az öt évesnél idősebb gépeken 3 évenként kell elvégezni a felülvizsgálatot. A módosított 43/2010 FVM rendelet 2019.július 20-tól hatályos!!!A Hatóság már bűntethet!

A göngyölegek begyűjtése is folyamatban van a kereskedőknél!

Pályázatok, egyéb:

1., Figyeljetek a kárenyhítési hozzájárulás fizetési határideje lejárt tegnap! Az érintett gazdálkodóknak 2019. szeptember 15-ig kell befizetniük a kárenyhítési hozzájárulás összegét a Magyar Államkincstár elkülönített számlájára. A megfizetése kötelező, a határidőre be nem fizetett összeg adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.

2., A földhasználat igazolására szóló dokumentum lehet például egy szerződésmásolat, rokonsági igazolás, illetve minden olyan egyéb dokumentum, amely hivatalból nem lekérhető, ellenőrizhető. Elindultak a jogszerű földhasználati ellenőrzések. A felhívásokat kizárólag elektronikusan, ügyfélkapun keresztül küldi a MÁK-

3.,A levélanalízisek, valamint a táp tervek elkészítésének határideje szeptember 30!!!Akinél én csinálom, kérem küldjétek a labor eredményeket hozzá!

Kérés, kérdés esetén hívjatok!