Hírlevél 2019.09.03.

Növényvédelem:

Gabona tarlókon ne maradjon el idén az évelő fenyércirok, valamint a mezei acat elleni kémiai, glifozátos tarlókezelés! Figyeljetek a parlagfű mentességre is!

A repcevetés után célszerű preemergens gyomirtást végezni, valamint rovarölővel csávázott (Lumiposa) magot vessetek! Pl: Sultan Top

A korai érésű szóják deszikkálása már megkezdődött, a késői érésű fajtákat is célszerű lesz az idei évben érésgyorsítani. Ott, ahol az évelő gyomok előtörtek Roundup Mega, ahol nincs, elég egy diquat-dibromid kezelés, Reglone Air.

Almásokban a betakarítás előtti záró permetezést tervezhetünk, felszívódó gombaölő (monília, lisztharmat), valamint a rovarölő szerekkel (levéltetvek)! Score 250 EC, Topas 100 EC, Karate Zeon 5 CS, kontakt kén, kontakt réz. A kálcium, kálium tartalmú lombtrágyát ne felejtsük ki.

Szőlőben: A betakarítás előtti kontakt gombaölő blokk használata kötelező!!! Kontakt réz és kén

Oktatások, Egyéb

Aranykalászos gazda indul szeptemberben, jelentkezni még lehet! Folyamatosan szervezzük a Kamarával közösen a zöld könyves képzéseket! Itt is szeptemberben indul várhatóan kezdő, valamint hossz képzés is!

Jelentkezési lap elérhető nálam!

A Gazdálkodási naplókhoz kérem az input anyag (vetőmag, vegyszer, műtrágya) számlákat gyűjtsétek össze, folyamatosak a KM ellenőrzések!

A permetezőgépek kötelező felülvizsgálata hamarosan ismét elindul. Mindenki regisztrálja föl magát a www.ngea.hu weboldalra, ezzel megrendelve a szolgáltatást!!! Azok is, akik régebben regisztráltak! Az öt évesnél idősebb gépeken 3 évenként kell elvégezni a felülvizsgálatot. A módosított 43/2010 FVM rendelet 2019.július 20-tól hatályos!!!A Hatóság már bűntethet!

A göngyölegek begyűjtése is folyamatban van a kereskedőknél!

Pályázatok, egyéb:

1.,A parlagfű bírságolást már most is megteheti a Földhivatal szakembere, ha a virágbimbók már jelen vannak. Eltörölték a július 1-i határidőt!!! Különösen figyeljetek az aratás utáni tarlóban ne legyen ott a parlagfű se!!!

2., A földhasználat igazolására szóló dokumentum lehet például egy szerződésmásolat, rokonsági igazolás, illetve minden olyan egyéb dokumentum, amely hivatalból nem lekérhető, ellenőrizhető. Elindultak a jogszerű földhasználati ellenőrzések. A felhívásokat kizárólag elektronikusan, ügyfélkapun keresztül küldi a MÁK-

3.,A levélanalízisek, valamint a táp tervek elkészítésének határideje szeptember 30!!!Akinél én csinálom, kérem küldjétek a labor eredményeket hozzá!

4., A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) frissítette a „Mezőgazdasági őstermelő magánszemély adózásának alapvető szabályai 2019.” információs füzetét, ami a NAV honlapjáról, elérhető.

 

Kérés, kérdés esetén hívjatok!