Hírlevél 2021.04.28.

Növényvédelem:

A kalászosokban (búza, árpa) okvetlenül legyen gombavédelem. Aki március végén végezte el, annak most indokolt, nagy a rozsdaveszély, illetve a lisztharmat is jelen van a fogékony fajtákban. Az árpákban a különböző levélfoltosságot okozó kórokozók jelenléte magas. Pl: Mirador Xtra, Kantik.

A Pocok Tox rágcsálóirtó készítménynek 2021. május 3-ig van szükséghelyzeti engedélye őszi kalászosok, valamint pillangós kultúrák járatkezelésére. Akit érint keressetek, és intézzük a Hatósággal az adatlapot!

Az őszi repcéket folyamatosan figyelni kell. A rossz idő ellenére a fénybogarak nem inaktívak!!! Méhekre vigyázni!! Méhkímélő technológia alkalmazása!!pl: Karate Zeon 5 CS, Klartan 24 EW. Valamint a gombavédelemről itt se feledkezzünk meg! Pl: Pictor.

Az elvetett napraforgókat (Duracer), kukoricákat (Adengo, Sulcotrek), szójákat (Mistral, Spectrum) lehet pre gyomirtóban részesíteni. Most kapnak bemosó csapadékot!

Ott, ahol a fagy nem intézte el teljesen a csonthéjasokat, almásokat, ott a monília, varasodás, lisztharmat, egyéb gombabetegségek ellen kell permetezni őket! Pl: Chorus 50 WG, Thiovit Jet. Valamint erős lesz a levéltetű jelenléte is a melegedést követően. Pl: Klartan 24 EW, Teppeki.

A dinnyékben a pre gyomirtások aktuálisak! Pl: Command 48 EC, Dual Gold 960 EC.

Az egységes kérelmek beadása már elkezdődött! 2021. május 17-e a beadási határidő szankciómentesen! Akinek én intézem, jelentkezek majd!

Ne felejtsétek el, a drón szolgáltatásaink már elérhetőek! A permetező drón a már meglévő ügyfeleknek 5000 ft+ÁFA/ha külsősöknek 6000 ft+ÁFA/ha. A vizet mi biztosítjuk minden alkalomnál! A monitoring drón szolgáltatásaink 500 ft+ÁFA/ha-tól elérhetők!

A gázolaj jövedéki adó visszaigénylések már megérkeztek a többségnél, ahol én intézem! De mindenhol befogadták az anyagot! Ne felejtsétek, a NAV a befogadástól 30 napra utal tűpontosan!!!

A permetező szezon lecsengésével kezdem el a permetezési naplót! Itt is jelzek mindenkinél!

Pici türelmet kérek, június 11-én fogok államvizsgázni, azon a héten lehet nehezen értek el, de mindenkit vissza fogok hívni!

Oktatások, Egyéb

Zöld könyves kezdő, valamint hosszabbító tanfolyam a koronavírus miatt meghozott intézkedések miatt csúszik!!! Valószínű, itt júniusban kezdünk a tanfolyamokkal!!!

A még folyamatban lévő aranykalász vizsgánk május 22-én kifut!

A pályázatokat figyeljétek, kérek mindenkitől telefonhívást, emailt, hogy melyiket hogyan képzeli el a saját gazdaságában!

Pályázatok, egyéb infók:

1., Pályázatok jönnek:

https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/kozos-agrarpolitika/103236-videkfejlesztesi-program-palyazatok-aktualitasok

2., A már indult pályázatok dokumentációi:

https://www.palyazat.gov.hu/partnersgi-egyeztetsi-folyamatok-2014-2020

3., Mobilgazda applikáció

https://www.nak.hu/kamara/kamarai-hirek/orszagos-hirek/103248-elindul-a-mobilgazda-ugyfelbarat-alkalmazast-fejlesztett-a-magyar-allamkincstar

4., Őstermelők kedvezményes adózása:

https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/103233-a-minimalber-emelesevel-nott-az-ostermelok-kedvezmenyes-adozasanak-ertekhatara

5., Vidékfejlesztési Program: pályázatok, aktualitások:

https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/kozos-agrarpolitika/103236-videkfejlesztesi-program-palyazatok-aktualitasok

Kérés, kérdés esetén hívjatok!