Hírlevél 2023.07.03.

Kedves Termelők!

 Még mindig küldjétek a rovaros kezelések időpontjait, azt kell 24 órán belül rögzíteni a Nébih rendszerébe, a többit ráér később. Az egész e gazdálkodási naplót 2024. január 31-ig kell majd feltölteni a rendszerbe! Én folyamatosan dolgozom velük, így keresni fogom azokat a partnereket, akik megbíztak ezzel a feladattal.

Július 1-től a MÁK küldi ki az értesítést az ügyfélkapura, ahol esetleg ráfedés, átfedés, túligénylés, növény meg nem felelés van. Így célszerű az ügyfélkapura ránéznetek a napokban!

Az aratások után max 1 hónapot lehet növénykultúra nélkül a termőterület, de azért 10 cm-t meg nem haladó tárcsázást tudtok rajta végezni oly módon, hogy a rajta lévő szerves anyagot ne forgassátok bele a talajba, tehát ne legyen fekete, barna, azt a Sentinel rögtön kiszúrja!

 Zöldkönyves tanfolyamok (hossz, alap) előre láthatóan nyár végén indul! Kérlek küldjétek a regisztrációhoz a jelentkezési lapot! Lehet tőlem kérni e-mailben! Köszi

 1., Megjelent a VPAKG-ban nem alkalmazható növényvédőszer tiltólista: https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/kornyezetgazdalkodas/105385-megjelent-a-vpakg-ban-nem-alkalmazhato-novenyvedoszer-tiltolista

 2., Megjelent az Agro-ökológiai Programot összefoglaló kiadvány A Közös Agrárpolitika 2023-2027-es időszakában számos új előírással, gyakorlattal és támogatási lehetőséggel kell megismerkedni. Ehhez a feladathoz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium közös munkája eredményeként egy átfogó kiadvány sorozat készült, melynek negyedik részében az Agro-ökológiai Programmal (AÖP) ismerkedhetnek meg az érdeklődők. https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/105512-megjelent-az-agro-okologiai-programot-osszefoglalo-kiadvany

3., Elindult a növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek visszagyűjtésének nyári időszaka! Június elsejével elindult a növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek és csávázott vetőmagos zsákok visszagyűjtésének nyári időszaka! https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/105840-elindult-a-novenyvedo-szerrel-szennyezett-gongyolegek-visszagyujtesenek-nyari-idoszaka

4., A mezőgazdasági kisüzemek támogatása, illetve a precíziós pályázat nemsokára nyílik. 

5., Termeléshez kötött Szálas fehérje támogatás esetén a kaszálási időpontok módosultak! https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/kozos-agrarpolitika/105970-figyelem-fontos-hataridok-a-szalas-feherje-termeleshez-kotott-tamogatas-eseten

Növényvédelem:

Az egyszikű gyomokra szójában pl:cirok az Agil 100 EC 1l/ha lehet egy megoldás, de külön menetben juttassuk ki! Az újravetett szójákban még használható a kétszikű gyomok ellen a Pulsar 40 SL és a Benta 480 SL.

Kukoricában nagy gond lehet helyenként a kukoricamoly erős rajzása! Kérlek figyeljetek oda! Coragen 20 SC használható címerhányás kezdetéig!

Napraforgó virágzás kezdetén jár, preventív gombaölő ideje pl: Mirador Supreme 1 l/ha, a levéltetvek ellen érdemes beletenni a permetlébe tankkombinációban a Klartan 24 EW-t. Méhkímélő technológiában, tehát este mehetnek a piretroidok pl: Karate Zeon 5 CS virágzó kultúrában!

Az almában, körtében, birsben lisztharmat, varasodás, levéltetvek, almamoly ellen kezeljünk. Pl: Luna Experience 0,5 l/ha, Teppeki 0,14 kg/ha, Coragen 20 SC 200 ml/ha.

Szőlőben erős a peronoszpóra, valamint a fürtön a lisztharmat is, mehet a következő felszívódó permetezési blokk. Luna Experience 0,5 l/ha+kontakt réz., amit csak virágzás előtt, vagy után használjatok, Thiovit Jet 5 kg/ha, Folicur Solo 0,4 l/ha. Illetve a Quadris Max is jó. Ezt lehet szerrotációval 10-14 naponta ismételni!

A rovaros lejelentést ne feledjétek nekem jelezni, ahol én csinálom, ez a rovarölőszeres csávázásra is vonatkozik!

 

Kérés, kérdés esetén hívjatok!