Hírlevél 2023.07.26.

Kedves Termelők!

Az aratások után max 1 hónapot lehet növénykultúra nélkül a termőterület, de a 10 cm-t meg nem haladó tárcsázást engedi a rendszer oly módon, hogy a rajta lévő szerves anyagot ne forgassátok bele a talajba, tehát ne legyen fekete, barna, azt a Sentinel rögtön kiszúrja! Ez a feltételesség egyik eleme, a HMKÁ 6. szabály, mindenki számára kötelező, aki egységes kérelmet adott be tavasszal.

Zöldkönyves tanfolyamok (hossz, alap) előre láthatóan nyár végén indulnak! Kérlek küldjétek a regisztrációhoz a jelentkezési lapot! Lehet tőlem kérni e-mailben! Köszi

1., Elindult a növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek visszagyűjtésének nyári időszaka! Június elsejével elindult a növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek és csávázott vetőmagos zsákok visszagyűjtésének nyári időszaka! https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/105840-elindult-a-novenyvedo-szerrel-szennyezett-gongyolegek-visszagyujtesenek-nyari-idoszaka

2., A mezőgazdasági kisüzemek támogatása, illetve a precíziós pályázat nemsokára nyílik, valamint a gazdaságátadási pályázat után is érdeklődtetek, nos, a végső kiírás még várat magára, de a tervezettben a gazdaságátvevő életkorát 50 évre módosították. https://www.agroinform.hu/palyazatok

3., Termeléshez kötött Szálas fehérje támogatás esetén a kaszálási időpontok módosultak! https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/kozos-agrarpolitika/105970-figyelem-fontos-hataridok-a-szalas-feherje-termeleshez-kotott-tamogatas-eseten

Növényvédelem:

Az újravetett szójákat még évelő fenyércirok ellen érdemes kezelni. Pl: Agil 100 EC 1 l/ha Néhol lehet atka probléma is, ezt elég lehet egy szegély kezeléssel visszafogni pl: Ortus 5 SC 1 l/ha.

Napraforgó kultúrákat érdemes még másodszor gombaölőzni még a napokban, ha az első kezelés több, mint 3 hete történt. pl: Mirador Supreme 1 l/ha.

Az almában, körtében, birsben lisztharmat, varasodás ellen kezeljünk. Pl: Luna Experience 0,5 l/ha.

Szőlőben továbbra is erős a peronoszpóra, valamint a fürtön a lisztharmat is, mehet a következő felszívódó permetezési blokk. Luna Experience 0,5 l/ha+kontakt réz, Thiovit Jet 5 kg/ha, Folicur Solo 0,4 l/ha. Illetve a Quadris Max is jó. Ezt lehet szerrotációval 10-14 naponta ismételni!

Lucernában, gyümölcsösben gondot jelenthetnek a pockok. November 16-ig engedélyezték járatkezelésre a Pocok Tox Max készítményt termelői regisztrációval.

Napraforgóban deszikkálásra a Reglone Air, Dessicash 20 SL, Solaris csak termelői regisztráció birtokában lehet használni!

Jövő héttől nem leszek telefonon elérhető augusztus 15-ig, kérlek, ha kérdésetek van, akkor sms, Messenger, email ezekkel tudunk kommunikálni.

Mindenkinek kellemes nyarat, jó pihenést így az aratások után.