Hírlevél 2024.02.13.

Kedves Termelők!

1., EGN őrület van, de nem zárják le a felületet, annyi könnyítés van, hogy február 15 éjfélig meg kell nyitni a 23 évi gazdálkodási naplót, valamint a permetezéseket rögzíteni kell benne. A nálam lévő Ügyfelek napló javításaival igyekszem, bár a vegyszerezések Mindenkinél fent vannak már. https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/kozos-agrarpolitika/106769-konnyitesek-a-gazdalkodasi-naplo-benyujtasi-folyamataban

Figyeljétek az Ügyfélkapu értesítéseket, mivel arra küldi a MÁK, NÉBIH a nem tetszéseit ezzel kapcsolatban…Szerencsére, idén csak a tiltott szerek használata után várható szankció, ugyanis nagyon nyögve nyelősen működik, működött a rendszer, adatvesztések, átírások stb is előfordultak benne, ezt Ők is látják, tudják.

2., Zöldkönyves tanfolyamok:

ZK hossz, Baksa, február 20. kedd 15 óra, focipálya mellett, Közösségi Ház, faluház. Légy szíves oda gyertek.

ZK alap beiratkozás: Mohács, február 19. hétfő 9 óra, Pannon Hotel Mohács, rendezvényterem.

3, Már nagyon várjuk a pályázati kiírásokat, nagy lesz a dömping idén ebben, várhatóan áprilistól lesznek kint az első féléves pályázatok, terménytároló, kertészeti, öko, stb.

4., Megjelent a 2024 évi AKG növényvédő tiltólista: https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/kornyezetgazdalkodas/106736-megjelent-a-vpakg-2024-evi-novenyvedoszer-hatoanyag-tiltolistaja

5., AÖP 2024 vállalásokban használható készítmények: https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/kornyezetgazdalkodas/106775-megjelentek-a-2024-es-agro-okologiai-program-kereteben-valaszthato-egyes-gyakorlatokhoz-tartozo-keszitmeny-es-hatoanyag-listak

6., Nitrát adatszolgáltatás: Utolsó információ erről, ha Valaki teljesíti az EGN 2023 feltöltését, akkor ezzel a kötelező nitrát adatszolgáltatásnak is megfelelt. 2023-ban még csak az AKG, ÖKO célcsoportban lévő ügyfeleknek kellett betölteni a talajvizsgálati eredményeket, tápanyag gazdálkodási terveket, 2024-től már a nitrát területen gazdálkodóknak, illetve az állattartással foglalkozóknak is kötelező lesz! Tehát talajmintavétel KÖTELEZŐ a nitrátérzékeny területeken!

7., Az idei évben még stop alatt van a kötelező 4 %-os ugaroltatás! Nem tudjuk még, hogy mi lesz jövőre!

Növényvédelem:

Lucernában, gyümölcsösben, gabonákban gondot jelenthetnek a pockok. 2024. március 15-ig engedélyezték járatkezelésre a Pocok Tox Max készítményt termelői regisztrációval., a Rodent Stopot pedig 2024. május 8-ig.

A gyümölcsösökben, szőlőkben a metszést követően egy olajos Rézkénes lemosást célszerű végezni.

Mozgolódnak már a szárormányosok is a repcékben. Célszerű picit várni még az első rovaros kezeléssel itt.

A fejtrágyázást már sokan elkezdték. Felhívom a figyelmeteket, hogy hivatalosan még csak az árpát, búzát lehet, repcét csak február 15 után lehet fejtrágyázni!

Ha bármi kérdés merül fel írjatok vagy hívjatok!