Hírlevél 2023.09.29.

Kedves Termelők!

1., Október közepén indul az agrártámogatások előlegfizetése Az agrártámogatások uniós feltételeinek változása és a piaci nehézségek közepette felértékelődik minden pénzügyi segítség, így az előlegfizetés feltételeinek megteremtése után október 16-án idén is megkezdődik a közvetlen támogatások, valamint egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegeinek kifizetése – jelentette be Nagy István agrárminiszter. https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/106329-oktober-kozepen-indul-az-agrartamogatasok-elolegfizetese

2., Zöldkönyves tanfolyamok (hossz, alap) előre láthatóan december, jövő év januárjában indul csak! Nagyon nehezen gyűlik a létszám. Kérlek küldjétek a regisztrációhoz a jelentkezési lapot! Lehet tőlem kérni e-mailben! Köszi

3., Nagyon nehéz évet fogunk zárni, de jövőre ígérnek pályázati lehetőségeket (Ezt egy szójás rendezvényen nyilatkozta a NAK egyik vezetője)

Az év végén indulnak pályázati lehetőségek az erdőtelepítésre, gyepesítésre, tehát a szén-dioxid megkötés minden ilyen formáját támogatni fogják.

Jövő év első felében indul a precíziós, kisüzemek fejlesztése, az év második felében a gazdaságátadási támogatás!

2025-ben pedig lesz új AKG is!!! Tehát legyünk bizakodóak!

4., Ne felejtsétek a Web GN töltése kötelező!!!Akinél én készítem, mindenkire sor kerül! Az idei évi teljes naplót 2024.01.01.-2024.01.31. között kell majd feltölteni a NÉBIH rendszerébe!

5., Kérlek benneteket, hogy a kukorica, szója tarlóra vállalt talajbaktérium kijuttatását jelezzétek nekem! Azt még jelenteni kell december 31 a teljesítés ennek a tételnek az AÖP-ben! Az AKG-s Termelők pedig figyeljék, hogy hova kell zöldítést tenni másodvetésben. Itt majd jelentem a szármaradványok bedolgozását is, illetve figyeljünk oda még a lazítás jelentésekre is!

6., A MÁK folyamatosan küldi az ügyfélkapura az értesítéseket! Nem kell megijedni, a mikrobiológiai anyagok, másodvetést addig küldik, míg nincs lejelentve. Az előbbi teljesítésének határideje dec 31, az utóbbi AKG-s október 31., sima ökológiai október 1. A szerves trágya kijuttatása november 30!

7., Az idén már figyeljünk oda az 1/3 vetésváltási szabályokra (HMKÁ 7 előírás, dinnyénél meg lehet szakítani a két dinnye közötti részt egy másodvetés beiktatásával, de azt csak a következő dinnye kiültetése előtt 30 nappal lehet letárcsázni!!!), valamint 2024-től már nincs derogáció a HMKÁ 8-as szabályra, amit itt részletezek a kérésetekre (többen nem értik):

  1. a) legalább 4%-át nem termelő tájképi elemnek, illetve területnek – beleértve a talajtakarás mellett parlagon hagyott területet is – kell borítania VAGY
  2. b) legalább 7%-át nem termelő tájképi elemnek, illetve területnek – beleértve a talajtakarás mellett parlagon hagyott területet is –, növényvédő szerek használata nélkül termesztett köztes növénykultúrának vagy nitrogénmegkötő növényeknek kell borítania, azzal, hogy a szántóterület legalább 3%-ának parlagon hagyott területnek vagy nem termelő tájképi elemnek kell lennie.

A 4%-os előírás kapcsán elszámolható NPLFA elemek és területek: talajtakarásos parlag; a MePAR-ban lehatárolt, szántóföldön elhelyezkedő védett tájképi elemek (fa és bokorcsoport, gémeskút, kis kiterjedésű tó, kunhalom, magányos fa, terasz); valamint az egyéb tájelemek (erózióvédelmi sáv, fás-cserjés sáv, kis vizes élőhely, szántóföldi művelés alatt nem álló vízvédelmi sáv, táblaszegély).

A 7%-os előírás választása esetén az eddig felsorolt tájelemeknek és területeknek a mg-i üzem szántóterületének legalább 3%-át kell lefedniük, további 4% erejéig a következő területek vehetők figyelembe: ökológiai jelentőségű másodvetés és a nitrogénmegkötő növényekkel hasznosított terület. Növényvédőszer használat sem ökológiai jelentőségű másodvetésben, sem pedig a nitrogénmegkötőkkel hasznosított területeken nem megengedett!

Fontos, hogy a zöldugarként hasznosított terület (pl. AKG) elszámolható talajtakarásos parlagként abban az esetben, ha az ügyfél január 1. és augusztus 31. között nem vet és nem takarít be/forgat be semmit, a kaszálékot a területről nem hordja le. A méhlegelő létesítése szántó területen nem minősül termelő tevékenységnek semmilyen körülmények között, így ha január 1. és augusztus 31. között megfelel a fenti feltételeknek, parlagként elszámolható és egyúttal kielégíti a HMKÁ 6. követelményét. Ugyanakkor a korábban PIH01 hasznosítási kódon szereplő, talajtakarás nélküli „fekete” parlag nem számolható el ezen előírás keretében. A védett tájképi elemek megőrzésére vonatkozó előírás a korábban is védett tájképi elemek (fa- és bokorcsoport, gémeskút, kis kiterjedésű tó, kunhalom, magányos fa) mellett kibővült a teraszokkal, így minden, a MePAR-ban teraszként lehatárolt tájképi elem megóvása kötelezővé vált. Sövényekre, fákra kivágási tilalom van érvényben márc. 1. és aug. 31. között.

Tehát vagy a 4%, vagy a 7% opciót válasszátok!!! A már meglévő lucerna, amit több éve FOR01 kóddal adnak be a kérelemben az a 7%-os opció része az én értelmezésemben!

A talajtakarásos parlag újonnan lehet lucerna, de itt vannak a választható fajok:

Csillagfürt, Bükköny, Lucerna, Herefélék, Somkóró, Takarmánybaltacím, Szarvaskerep, Nyúlszapuka, Szeradella, Koronás baltavirág, Réparepce, Tifon, Tarlórépa, Takarmányrépa, Csicsóka, Murokrépa, Tarka koronafürt, Keleti kecskeruta, Facélia, Ideiglenes gyep (kivéve AKG), Füves lucerna, Füves here, Takarmánymályva, Lósóska, Füves mezsgye, Méhlegelő keverék, Tippanfélék, Perjefélék, Rozsnok, Pántlikafű, Csomós ebír, Csenkeszfélék, Komócsin.

A talajtakarásos parlag (zöldugar) a kaszálékot nem engedik lehozni, viszont az még kérdés, hogy az AKG-sok esetében, ha a 7%-os opció áll fenn, ott mi lesz a lucernával???Le lehet-e hozni a kaszálékot, vagy sem….Ezzel kapcsolatban írtam már levelet az érintett Hatóságnak, választ még nem kaptam…

8., Az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzáció október 1-15 között igényelhető a MÁK felületén ügyfélkapu használatával!

Itt a fő kritériumok:

a., 2022-ben beadott Egységes Kérelemben a Termelő össz területe az 500 ha nagyságot nem haladta meg

b., Ezen belül a kukorica területe a 100 ha nagyságot nem haladta meg

c., 2023.05.15.-2023.09.15. között legalább 10 tonna kukoricát értékesítettek.

Kérlek benneteket, aki ebben bent van és szeretné igénybe venni a kompenzációt, az jelezze felém!

 

Növényvédelem:

Szójákat javasolt deszikkálni a betakarítás előtt!

Lucernában, gyümölcsösben gondot jelenthetnek a pockok. November 16-ig engedélyezték járatkezelésre a Pocok Tox Max készítményt termelői regisztrációval., a Rodent Stop pedig 2024. január 9-ig.

Az elvetett repcék esetében várjatok még a korai poszt gyomirtásokkal, nem nagyon mutat esőket! Ha rovarölőszerrel csávázott magot vetettetek el, azt 24 órán belül kell jelenteni!

Az őszi gabonák vetése folyamatban van, már aki vállalta, hogy idén vet árpát, búzát…

Itt is várjatok még a gyomirtásokkal!

A gyümölcsösökben, szőlőkben a betakarítást követően célszerű végezni egy záró olajos Rézkén lemosást, amíg a levelek fent vannak a fákon, növényeken!

Ha bármi kérdés merül fel írjatok vagy hívjatok!