Hírlevél 2024.03.13.

Kedves Termelők!

1., EGN 2024: Idénre is alkalmazzuk, ami már rögzült: bármilyen rovarölőszeres kezelést (rovarölővel csávázott vetőmag vetése, talajfertőtlenítő szer használata, kémiai beavatkozások) le kell jelentenem az elektronikus felületen 24 órán belül, a 10 ha-nál nagyobb szántóföldi növénytermesztést folytató gazdálkodóknak! Légy szíves jelezzetek!!!

2., Zöldkönyves tanfolyamok:

ZK hossz, 2024.03.20. tervezünk még indítani Mohácson, ZK következő alap képzésre várjuk még a jelentkezőket. Tervezett indítás: 2024. május.

3, Már nagyon várjuk a pályázati kiírásokat, nagy lesz a dömping idén ebben, várhatóan áprilistól lesznek kint az első féléves pályázatok, terménytároló, kertészeti, öko, stb.

4., Megjelent a 2024 évi AKG növényvédő tiltólista: https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/kornyezetgazdalkodas/106736-megjelent-a-vpakg-2024-evi-novenyvedoszer-hatoanyag-tiltolistaja

5., AÖP 2024 vállalásokban használható készítmények: https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/kornyezetgazdalkodas/106775-megjelentek-a-2024-es-agro-okologiai-program-kereteben-valaszthato-egyes-gyakorlatokhoz-tartozo-keszitmeny-es-hatoanyag-listak

6., Nitrát adatszolgáltatás: Utolsó információ erről, ha Valaki teljesíti az EGN 2023 feltöltését, akkor ezzel a kötelező nitrát adatszolgáltatásnak is megfelelt. 2023-ban még csak az AKG, ÖKO célcsoportban lévő ügyfeleknek kellett betölteni a talajvizsgálati eredményeket, tápanyag gazdálkodási terveket, 2024-től már a nitrát területen gazdálkodóknak, illetve az állattartással foglalkozóknak is kötelező lesz! Tehát talajmintavétel KÖTELEZŐ a nitrátérzékeny területeken!

7., Az idei évben még stop alatt van a kötelező 4 %-os ugaroltatás! Nem tudjuk még, hogy mi lesz jövőre! Amit biztosan lehet tudni, hogy a kötelező parlagot nitrogénmegkötő növény vetésével és/vagy 60 napos ökológiai másodvetéssel lehet kiváltani.

Növényvédelem:

Lucernában, gyümölcsösben, gabonákban gondot jelenthetnek a pockok. 2024. március 15-ig engedélyezték járatkezelésre a Pocok Tox Max készítményt termelői regisztrációval., a Rodent Stopot pedig 2024. május 8-ig.

Illetve az erős gradáció miatt a teljes felületkezelést is engedélyezték megfelelő %-os növényborítottság mellett! amennyiben a mezei pocok fertőzöttség mértéke eléri vagy meghaladja a 25 lakott járat/100 m2-t, felületkezeléssel maximum 15 kg/ha dózisban kijuttatva, szigorúan a növényzet legalább 40%-os fedettségétől. Gyepterület, ruderália, árokpart, álló lucerna, álló pillangós esetében a növényborítottság el kell, hogy érje a 60-80%-ot a felületkezeléshez.

A csonthéjasok virágoznak, ne feledjétek, hogy a monília virágfertőző gomba! Pl: Chorus 50 WG

Az elkövetkezendő napokban aktuális lesz már a második rovaros növényvédő szeres kezelés a repcékben, gombaölő hozzáadása tankkombinációban javasolt. Pl: Blade, Respox.

A gabonákban a gyomirtások megkezdhetők, főleg, ahol nem volt őszi kezelés. A széltippan már 4-5 leveles, ott Axial One, ahol nem erős a jelenléte, ott elég szulfonilurea hatóanyagcsoport használata is a hagyományos gabona (galaj, ebszékfű, pipacs, pásztortáska) kétszikű gyomokra pl: Trimmer Trio. Idén is javaslom tankkombinációban preventíven a gombaölő használatát, az állandó levélfelület nedvesség miatt! Pl: Procer 300 EC.

Sajnos, ha ilyen marad a tavasz, akkor rozsdás évünk lesz a gabonában…

Ha bármi kérdés merül fel írjatok vagy hívjatok!